Espai 3-6

Quan els infants arriben a 7 estrelles per primera vegada necessiten fer un procés de familiarització adequat per establir un vincle de seguretat amb les persones que l’acompanyaran, conèixer els ritmes i activitats del dia a dia i establir petits contactes amb la resta d’infants. Recomanem que les famílies us reserveu un mínim de quinze dies per acompanyar aquest procés.

Per això, els hi oferim els temps necessaris per fer-ho en un espai càlid, semblant a una llar, on el transcurs del dia té un ritme saludable i regular amb els seus moments d’expansió i concentració, moviment i calma, d’activar-se i reposar, guiats amb suavitat i respecte pels adults.

Els infants van arribant a l’espai a partir de les 9. Amb un espai de temps suficient, es posen les sabatilles, s’acomiaden de la família i comencen el dia amb la seva activitat principal que és el joc lliure. A primera hora del matí, el joc es realitza a l’interior de l’espai amb joguines elaborades de manera artesanal, materials senzills i naturals que els permeten desenvolupar tota la seva fantasia, imaginació i creativitat i experimentar el món cuidant els seus sentits primaris (equilibri, moviment, vital i tacte). A través del joc lliure, els infants es van descobrint a ells mateixos, al món, a relacionar-se amb l’entorn, etc.

L’adult està present i acompanya l’activitat de l’infant respectant la seva espontaneïtat, posant els límits necessaris i realitzant tasques que alimentin el seu joc simbòlic i imaginatiu com endreçar, preparar l’esmorzar, teixir, arreglar o elaborar nou material  de joc, etc. D’aquesta manera, els infants perceben que l’adult s’ocupa del seu benestar mentre ells poden continuar amb el moviment i joc lliure, la seva activitat espontània principal que els hi genera un desenvolupament harmònic i saludable.

Durant el joc, oferim tallers artístics i manuals com aquarel·la o dibuix lliure, teixir llana amb els dits, elaborar pa o modelar, on l’infant pot participar quan ho sent i desplegar la seva creativitat, motricitat fina, conèixer altres maneres d’expressar-se i gaudir, així  com donar-nos indicacions del seu moment evolutiu.

Quan tothom ha acabat de rentar-se les mans, comencem a endreçar l’espai. L’adult comença a recollir tot cantant una cançó i els infants van imitant la seva actitud d’endreça. Quan acabem, ens retrobem a la catifa per trobar-nos com a grup i cantar cançons i aprendre jocs de dits que ens connectem amb el món i el pas de les estacions mentre gaudim de la música i el llenguatge.

Seiem a taula i compartim un esmorzar senzill, saludable i que ens doni l’energia suficient per continuar el matí. És un moment social de compartir converses, l’escolta i el silenci mentre ens alimentem amb calma. Cada infant pot triar entre les fruites que hi ha i respectem la quantitat que vol menjar en aquest moment.

Endrecem els plats i ens posem les sabates i la roba adequada per sortir a fora (jaqueta, equips de pluja o banyador, segons el moment de l’any). Donem especial importància en aquests moments de cura quotidiana, on l’adult està pendent del que necessita cadascú: observar la nena més gran que ho fa sola  i la vol imitar, col·locar bé els mitjons perquè no ens destorbin, pujar cremalleres, etc.

Cada matí passem una hora i mitja, com a mínim, a l’aire lliure. Al jardí poden continuar jugant lliurement però amb elements diferents: sorra, terra, herba, aire, aigua, palla, gronxadors, trapezis, etc. Cada dia de l’any sortim a l’exterior amb l’equip adequat per fer-ho i els divendres anem d’excursió al bosc.

Els adults ara acompanyen el joc dels infants mentre arreglen el jardí, cuiden i  reguen les plantes, escombren fulles seques i vetllen per cobrir les seves necessitats de moviment i relació. 

Cap a la una, entrem a rentar mans i seiem a taula per a dinar. Després ens endinsem en el món de la fantasia narrant un conte de manera oral, que a vegades s’acompanya de senzilles titelles, en un ambient de calma i recolliment.

En acabar, oferim un espai de repòs on els infants que ho necessiten poden fer la migdiada i els que no, poden estirar-se per descansar dels estímuls exteriors i recuperar energia durant una estona.

Les famílies poden venir a recollir els seus infants fins a les 15.00.